Unitronics maakt Programmable Logic Controllers of PLC's - dat zijn toestelletjes waarmee allerlei productieprocessen kunnen worden geautomatiseerd (DS 14 juni). De innovaties waarmee het bedrijf de wereldmarkt hoopt te veroveren, zijn de OPLC (een PLC die niet langer met traditionele I/O-kaarten werkt, maar met een schermpje en een toetsenbord) en vooral de WebPLC. Dat is een PLC die de mogelijkheid biedt om via het Internet informatie of commando's uit te wisselen, zowel met andere PLC's als met een menselijke operator. De WebPLC maakt het mogelijk om bijvoorbeeld productielijnen te sturen vanop de andere kant van de aardbol.
De beursgang van Unitronics, begeleid door Smeets Securities, moet nog goedgekeurd worden door de Bankcommissie, maar gedelegeerd bestuurder Haim Shani denkt dat de komende weken zal gebeuren.
Intussen zat het bedrijf niet stil. De ,,M90-Micro OPLC'', de eerste OPLC van handpalmformaat, komt momenteel op de markt en volgens Shani is er erg veel vraag naar. De eerste operationele test van een WebPLC loopt sinds enkele weken met succes in een Israëlisch bedrijf. Over een half jaar zal de WebPLC als apart product te koop zijn, maar de eerste orders liepen al binnen. In een latere fase wil Unitronics ook al zijn bestaande producten met een web-interface uitrusten.
Unitronics bereikt deze maand al zijn budgettaire doelstellingen voor heel 1999. De omzet in de eerste jaarhelft bedroeg 3,5 miljoen dollar, niet veel minder dan de 4,02 miljoen die eerst voor heel het jaar was vooropgesteld. In plaats van een break even zullen we dit jaar wellicht al een kleine winst boeken, denkt Shani. (WDP)